CARAVANA ȘTIINȚEI
Jurnal de caravană: 31 martie – 4 aprilie 2025
Și în această săptămână am avut o activitate intensă în Caravana facultății. Mulțumiri călduroase gazdelor noastre și echipelor de teren – cadrele didactice ale facultății și studenți – care ne-au sprijinit.
Am fost la:
L. de Arte “Ionel Perlea” și L. Pedagogic “Matei Basarab, Slobozia (IL);
Liceul Tehnologic din Costești și Liceul Teoretic “Ion Mihalache” din Topoloveni (AG);
Liceul Teoretic “Dante Alighieri”, L. T. “Marin Preda” (B);
C.N. “Calistrat Hogaș”, C. N. de Agricultură și Economie și L.T. “Elena Caragiani” din Tecuci (GL);
C.N. “Neagoe Basarab” și L. Tehnologic “N. Bălcescu” din Oltenița (CL);
C.N. “Nicolae Grigorescu” din Câmpina (PH).
Tot în această săptămână – cu sprijinul Universității din București am participat și la două târguri ale universităților în Drobeta-Turnu Severin (MH) și Râmnicu Vâlcea (VL).
Și în această săptămână avem vizite programate la Pitești și Câmpulung Muscel în județul Argeș, la Giurgiu, la Turnu Măgurele (TR), la Câmpina și Bușteni (PH).

 

Activitate de Ziua Apei – 22 martie

De Ziua Internațională a Apei, sărbătorită pe 22 martie, am avut ocazia de a reflecta asupra importanței apei în viața noastră și de a înțelege responsabilitatea fiecăruia dintre noi în protejarea acestui dar prețios al naturii. Cu această ocazie, au fost organizate activități educative și interactive pentru a sensibiliza oamenii cu privire la problemele legate de apă, accesul la apă potabilă, poluarea apelor și schimbările climatice care afectează resursele de apă.

Organizația Națiunilor Unite subliniază faptul că schimbările climatice reprezintă schimbări pe termen lung ale temperaturilor și modelelor meteorologice. Activitățile umane au fost principalul motor al schimbărilor climatice, în special prin arderea combustibililor fosili, precum cărbunele, petrolul și gazele naturale. Aceste modificări climatice au afectat în mod direct sursele de apă, generând secete prelungite, inundații și poluarea apelor. 

În cadrul acestei zile speciale,  domnul Sebastian Florian Florescu, Președintele Societății de Geografie din Argeș și Inspector de Geografie ISJ Argeș,  a susținut, la Micii Jurnaliști, o prezentare despre importanța educației ecologice și despre cum schimbările climatice pot afecta resursele de apă. Domnul Sebastian Florian Florescu a împărtășit cunoștințele sale valoroase despre necesitatea adoptării unor măsuri responsabile pentru protejarea apei, având în vedere atât impactul local, cât și cel global.

PREZENTARE VIDEO-Click AICI

Activitate de Plantare Arbori în Comuna Mozăceni, Județul Argeș

Membrii SGR Tineri și Adulți au desfășurat o activitate ecologică deosebită în comuna Mozăceni, județul Argeș, la Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu”. Această acțiune face parte din inițiativele noastre de promovare a protecției mediului și conștientizarea importanței plantării arborilor pentru un viitor mai verde. Participanții au plantat diverse specii de arbori, contribuind la îmbunătățirea peisajului local și la crearea unui mediu mai sănătos pentru comunitatea din Mozăceni.

Prin astfel de activități, încurajăm implicarea activă în protejarea mediului înconjurător și în dezvoltarea unei culturi sustenabile pentru generațiile viitoare.

Acordarea primelor de performanță

Miercuri, 17.04.2024, ora 16.00, în Sala de Consiliu a ISJ Argeș a avut loc acordarea primelor de performanță, de către Societatea de Geografie-Filiala Argeș, lotului de elevi din județul Argeș ce vor reprezenta județul la Olimpiada Națională de Geografie în perioada 25 – 30 aprilie ce se va desfășura la Constanța.

Elevii calificați la etapa națională sunt:

  • -GINGU A. GEORGIANA LAVINIA;
  • -BĂDICEANU M. DARIAN NICOLAU;
  • -FLORESCU A. ALEXANDRU GABRIEL;
  • -CIUCHENDEA D. A. ROBERT-ANDREI;
  • -MĂNIȚĂ F. IOAN ALEXANDRU;
  • -COJOCARU C. IANIS RĂZVAN COSTIN;
  • -PĂTRU N. R. LAVINIA – ALEXANDRA;
  • -LIȚĂ I. BIANCA IONELA;
  • -RIZOAICA I. ANDREI.

Au fost prezenți:

Președinte SGR FILIALA ARGEȘ: prof. Sebastian Florescu

Vicepreședinte: prof. univ. dr. Adrian Hernest, prof. Laurențiu Mustață.

Membrii coordonatori: Ionuț Enache, Ionescu Florica, Manciu Stefănică, Mădălina Delayat, Anghel Ramona, Pătrașcu Alexandra, Matei Gabriel, Dobra Carmen.

Profesorul coordonator al lotului: dna prof. Dobra Carmen.

Tot acest effort financiar a fost posibil grație sponsorului principal ROOFI MATCON SRL ce susține constant obiectivul nostru de a pregăti tineri geografi pentru viitor.

Concursului interdisciplinar de fizică și geografie

Astazi, 30 martie, s-a desfășurat etapa regională a Concursului interdisciplinar de fizică și geografie ,,Ștefan Hepiteș”. Proba scrisă a avut loc în amfiteatrele Facultății de Geografie de la Universitatea din București.Județul Argeș a fost reprezentat de un grup de 27 de elevi din Curtea de Argeș și Pitești.

SGR Filiala Argeș a susținut deplasarea lotului din județul nostru la prestigioasa competiție din capitală. Felicitări concurenților și tuturor susținătorilor excelenței în învățământ!


Data
Denumire Detalii

20.02.2021
Concursul de Geografie Ionel Țuță https://sgr-arges.ro/index.php/concursuri/concursul-de-geografie-ionel-tuta/

Romanian Science Festival în Pitești

Cel mai mare târg de științe de la Romanian Science Festival în Pitești s-a organizat în Piața Primăriei. Au participat 500 de voluntari (tineri și adulți), 50 de profesori și 26 de mentori, 180 de experimente științifice la RSF Argeș. SGR Argeș a adus contribuția sa de Geografie aplicată la Festivalul Științelor din Pitești 2023, prezentând experiențe practice și aplicabile în domeniul geografiei, acoperind toate aspectele ce pot fi puse în practică. Un vizitator a descris ziua de azi ca fiind definirea “tinereții și culorii”.

Distribuie